Există o presupunere că primele porunci (principii) ale artelor marțiale au fost create în secolul al XVIII-lea de celebrul maestru al To-Te din Okinawa, Kengi Sakugawa. Dar în 1938, fondatorul karate-ului Shotokan, Gichin Funakoshi, a publicat pentru prima dată în cartea sa nijyu kun 松涛馆二十训 douăzeci de principii directoare ale karate-ului. Ulterior, Gichin Funakoshi a dedus din cele 20 de precepte, setul de bază de legi de cinci reguli pe care trebuie să le respecte orice persoană care practică karate. Acest set se numea Dojo Kun, ceea ce înseamnă regulile de antrenament în Dojo. În multe școli, elevii repetă regulile Dojo Kun la sfârșitul fiecărei practici. În Shotokan sau în orice alt stil, Dojo Kun este o listă de principii ale karate-do, care este scopul principal pentru practica și antrenamentul etic al karate-ului, pe care Gichin Funakoshi le considera principalele și pe care fiecare karateka ar trebui să le urmeze, la oricând în viață.
Aceste cinci principii concentrează esența antrenamentului, ceea ce face posibil să se considere karate-ul nu doar ca un sport modern sau o metodă de exersare a tehnicilor. Aceasta este morala necesară antrenamentului pentru echilibrarea fizică, și baza educației și autoperfecționării, educația eticii și moralității. Nu trebuie să uităm axioma lui Hagakure Bushido (葉隱 1716) – „Calea samurailor este să te pregătești constant pentru moarte”. Acest lucru nu înseamnă „a intra în furie” sau „nu apreciezi viața”. Fiecare zi trebuie trăită ca și cum ar fi ultima și mâine trebuie să mori. De parcă mâine nu va exista nicio ocazie de a corecta greșeala de azi. Viața este cel mai valoros lucru pe care îl avem. Dar la ce folosește lașitatea dacă nu ne salvează de necazuri și ce valoare are viața noastră dacă nu atingem scopul? Când vine vorba de protejarea onoarei și a demnității, de a proteja viața proprie sau a altcuiva, într-o situație extremă – doar un spirit puternic își poate risca viața fără ezitare. Urmând principiile Dojo Kun, vei face primul pas pe Calea Războinicii, folosind tehnicile de karate ca un instrument suplimentar pentru a-ți dezvolta și disciplina mintea și corpul.
Toți cei care practică karate ar trebui să cunoască Dojo Kun. La sfârșitul fiecărei ore, fie în Dojo, în aer liber sau la concursuri, toți studenții de karate în poziția Seiza și la unison, cu convingere și pasiune, repetă cu voce tare, după unul dintre elevii seniori, preceptele Dojo Kun, ca să ne amintim pentru ce ne antrenăm. Acest proces le reamintește elevilor că trebuie să aibă un caracter puternic și căutarea virtuții, atitudinea corectă de respect față de ceilalți, prietenie și respect, buna dispoziție și căutarea excelenței, muncă asiduă și scop, determinare și curaj, modestie și prudență – atât în interiorul Dojo și și dincolo.
Dojo Kun combină filosofia de bază a karate-ului. Gichin Funakoshi credea că pentru un adevărat karateka, Dojo Kun nu este doar un set de reguli care trebuie respectate în Dojo, ci acestea sunt și principii care trebuie urmate întotdeauna în viața de zi cu zi.
Când citim Dojo Kun, observăm că fiecare principiu este „Principalul și Primul”. Funakoshi credea că niciunul dintre aceste principii nu este mai important decât celelalte.„Scopul final al karate-ului nu constă nici în victorie, nici în înfrângere, ci în îmbunătățirea corpului, a spiritului și a caracterului cuiva.” G. Funakoshi